Bieren

BIEREN

 

Hop-ola is uw biertruck voor al uw feesten en evenmenten. Huur ons in als mobiele bar en wij verzorgen al uw drank. Geniet van een aantal heerlijk speciaalbieren door een bierkenner geselecteerd of verwen uw gasten met fair trade wijn of frisdrank.

Pils

 

De eerste pils werd gebrouwen in de 19e eeuw Pilsen, een stad in het huidige Tsjechië, waaraan het ook zijn naam te danken heeft. Het heeft een alcoholpercentage van ongeveer 5% en heeft een goudgele kleur. Het was het 1e laaggegiste bier door de uitvinding van koeltechnologie in is de enige lager in België.

Bockor pils

Omer Vanderghinste

25cl

5.2%

Dubbel

 

Over de geschiedenis van de term dubbel bestaat heel wat twijfel. Vast staat dat het meestal een donker bier is met een zoete smaak en bittere nasmaak. Het heeft een alcoholpercentage rond 6-8. Naast de doorsnee donkere dubbel, zijn er ook blonde.

Westmalle Dubbel

Westmalle

33cl

7%

Tripel

 

Ook de herkomst van de tripel is twijfelachtig. Een tripel heeft een sterk en moutig karakter. De smaak kan variëren van bitter tot kruidig of zoet. Tripels zijn over het algemeen blond, met uitzondering van een aantal donkere.

Guldenberg

De Ranke

33cl

8%

 

Quadrupel

 

Een quadrupel is met een alcoholpercentage van 10 of meer nog zwaarder dan een tripel. Het is een vol en complex bier die over het algemeen behoorlijk zoet is met een lichte bitterheid. Het kleur varieert van amber tot donkerbruin.

Embrasse

De Dochter van de Korenaar

66cl

9%

Blond/sterk blond

 

Bieren die onder de categorie blond vallen, zijn sterker dan een pils en zijn licht tot goudgeel van kleur. Ze zijn zacht van smaak, licht bitter en soms wat fruitig. Vanzelfsprekend is een sterke blonde zwaarder in alcohol.

Super Noah

Brouwers Verzet

33cl

4.9%

Saison

 

Saison werd vroeger gebrouwen in de winter door Henegouwse boeren. In die tijd bestond er nog geen koeling, dus moest het wel in de winter gebrouwen worden. Er werd extra hop toegevoegd aan het bier om het te kunnen bewaren tot de zomer, oogsttijd. Het bier van 3% was een echte dorstlesser voor de seizoensarbeiders. Tegenwoordig worden er saisons op de markt gebracht met een veel hoger alcoholpercentage. Typerend is nog steeds het hoppige, bittere en verfrissende karakter.

Saison d'Erpe-Mere

De Glazen Toren

75cl

6.5%

(sterke) Ale

 

Over het algemeen bruine bieren met karamel mouten. Zacht tot zoete smaak.

Pannepot

De Struise Brouwers

33cl

10%

IPA

 

In de 17e eeuw transporteerde Engeland bier naar zijn kolonies in India. De 5 maanden die nodig waren om het bier daar te krijgen, waren te lang om het bier goed te houden. Daarom voegden de brouwers extra hop toe en verhoogden het alcoholgehalte zodat het bier beter zou bewaren. Dit zorgde voor een bitter bier en zo werd de eerste India Pale Ale gebrouwen. Hoewel de meeste IPA’s blond zijn, zijn er toch een aantal black IPA’s. De gebrande mouten zorgen voor de donkere kleur van het bier die toch de hoparoma’s van een IPA heeft.

Chouffe Houblon

Brasserie d'Achouffe

33cl

9%

Xx bitter

Punk IPA

Vlaams bruin/Vlaams roodbruin

 

Vlaams oud bruin is afkomstig uit Oost-Vlaanderen; Vlaams roodbruin uit West-Vlaanderen. Deze types zijn een vermenging van jong en oud bier (op vaten gerijpt met een toegevoegde melkzuurbacterie). Het resultaat is een zoetzuur bier. De enige bierstijl van gemengde gisting.

Ichtegems oudbruin

Strubbe

25cl

5%

Liefmans Goudenband

Liefmans

75cl

8%

Trappist

 

In tegenstelling tot wat velen denken, is dit geen bierstijl. Trappist is een label die een brouwerij kan ontvangen als hij aan bepaalde voorwaarden voldoet. De hoofdvoorwaarden zijn:

-het bier moet gebrouwen worden in een klooster

-het bier moet gebrouwen worden door paters

-de winst moet naar een goed doel gaan (bv klooster)

Er zijn 11 trappisten brouwers in de hele wereld; 6 in België, 2 Nederlandse, 1 Zwitererse, 1 Italiaanse en 1 Amerikaanse.

Westmalle Dubbel

Westmalle

33cl

7%

Chimay Grand Réserve

Chimay

75cl

10.5%

Geuze Lambiek

 

Een geuze wordt niet gebrouwen, maar is een mengeling van jonge en oude lambiek. De lambiek gist verder op de fles, waardoor het een sprankeling en een schuimkraag krijgt. De nagisting zorgt voor veel druk op de fles; daarom krijgen de oude geuzes een kurk. Naast de oude, zure geuzes, zijn er ook afgezwakte, zoetere geuzes.

Geuze Oud Beersel

Oud Beersel

37.5cl

6%

Geuze Boon

Boon

25cl

5%

Geuze Cantillon

Cantillon

37.5cl

5%

Fruit lambiek

 

Voor een fruit lambiek wordt het fruit tijdens de lagering toegevoegd, zodat de vruchtensuikers mee kunnen vergisten. Bij een traditioneel oud fruitbier wordt de hele vrucht gebruikt en geen extra zoetstoffen. Het meest gebruikte fruit is kriek, maar ook van framboos, perzik, aardbei, appel of banaan wordt bier gemaakt. Naast de zure fruitbieren worden zoete varianten gemaakt met extra suikers.

Liefmans Kriek Brut

Liefmans

75cl

6%

Framboise Boon

Boon

37.5cl

6.5%

Stout

 

Oorspronkelijk zou de eerste stout een sterke porter geweest zijn. Porters en stouts zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Het verschil zit in de mouten die gebruikt worden tijdens het brouwproces. Voor een stout wordt een groter percentage gebrande mouten gebruikt, wat een meer gebrande smaak geeft.

Ardenne Stout

Brasserie Bastogne

33cl

8%

Dolle Brouwers Export Stout

Dolle Brouwers

33cl

9%

 

Hop-ola Foodtruck Brugge

Email: info@hop-ola.be

Bel ons: 0499/35.39.10